Nevena Rajković

NEVENA RAJKOVIĆ

Skajranerka
„Pobediti sebe to je uspeh, završiti započeto to je pobeda!“

 

TEKSTOVI:

Trčanje za početnice

 

Nevena Rajković, planinska trkačica, rođena 1991.god iz Kruševca, najbolja je skajranerka Srbije za 2016 – tu godinu. Studentica Master studija na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nišu. Aktivno se bavi trčanjem 16 godina sa preko 100 osvojenih medalja na srednjim i dugim prugama u svim uzrasnim kategorijama u atletici. Nevena ima tri nastupa za atletsku reprezentaciju Srbije, a od 2016. godine nastupa na planinskim takmičenjima kao član Skyrunning tima Srbije.

„Skyrunning je za mene najbolji način da izrazim sebe kroz sport. U planini nema publike i nemate kome da se dokazujete, jedini kome se dokazujete ste vi sami. To je ono što me je privuklo, a fascinantna priroda iz koje crpim energiju za svaku trku me je zadržala u ovom sportu. U veoma kratkom vremenskom periodu uspela sam da ostvarim zapažene rezultate, što mi je omogućilo da postanem najbolja skajranerka u 2016 – toj godini. Svaka skyrunning trka je po sebi izazov jer nikada ne znate kako ćete se osećati tokom trke, kakvo će vreme biti, da li ćete pronaći markacije, kako će vaše telo reagovati. Sam ambijent trke i prelepi nesvakidašnji predeli čine ova takmičenja izuzetnim.

Srećna sam što je broj žena u mom sportu sve veći. Pošto je ovo relativno mlad sport kod nas u početku je trčalo do tridesetak žena, a sada taj broj ide do šezdeset i više žena po trci. Broj trkačica se povećava iz godine u godinu. Ja ću se truditi da promovišem ovaj sport na najbolji način kako kod nas, tako i van granica naše zemlje. Mislim da je dovoljno da jednom probaju skyrunning, nakon toga planina učini svoje i devojke, devojčice, žene zasigurno ostaju u ovom sportu.

Nažalost neki od problema koje sputavaju žene ili ih ograničavaju u treniranju je taj što ponekad zavise od grupe i ne mogu da se slobodno kreću u svim delovima grada ili planine u zavisnosti gde treniraju, zbog rizika koji takve situacije nose. Dobacivanja od strane drugih posmatrača, slučajnih prolaznika, kao i nerazumevanja od strane porodice ili poznanika takođe znaju da utiču na neke žene, devojke, devojčice da odustanu ili da prekinu sa bavljenjem sportom. Takođe postoji mnogo žena koje misle da su njihove godine ograničavajući faktor za bavljenje sportom. To je isključivo zato što ne znaju koliko je bitno fizičko vežbanje za njihov organizam. To je i jedan od razloga zasto sam prihvatila da učestvujem na ovom projektu. Želim da objasnim ženama koliko je zaista sport bitan za njih, i da ih motivišem da krenu, nastave i poboljšaju svoje rezultate.

MENTORSKI RAD

Kroz svoje tekstove, mentorstva i on line savete pomoći ću, motivisaću i pokrenuću žensku populaciju da se pokrene, da budu aktivne i da one budu nečija motivacija. Biću dostupna svim zainteresovanim ženama preko e-maila oko saveta vezanih za planinsko trčanje, i trčanje uopšte tokom trajanja projekta. Takođe sam odlučila da na konkursu izaberem dve žene kojima ću biti mentorka dva meseca i praviti im programe, i davati savete kako bi se zajedno spremile za neku od narednih planinskih trka. Sve zainteresovane dovojke mogu poslati motivaciono pismo na e-mail: nevena_skyrunning@gmail.com do 31. maja 2017. Imaće i priliku da tokom trajanja projekta prisustvuju mojim treninzima. Znam koliko je meni značilo što sam imala žene koje su mi bile motivacija u svim oblastima i koje su me na neki način motivisale da ako to mogu one mogu i ja.

Jedna od mojih motivacija bila je Olivera Jevtić, koja mi je inače i bila idol dok sam bila mala. Ona je svojim trudom, radom i odricanjem dokazala da može puno toga da se postigne u životu i sportu, da može i mnogo godina da se ostane u sportu. Dokazala je da pol nije bitan u ostvarivanju sportskih rezultata. Dokazala je da ima još uvek nedostižne rezultate i za neke muškarce. Ni pol, a ni godine nisu prepreka za ostvarivanje vrhunskih rezultata kao i za bavljenje sportom.

Poruka ženama u outdoor sportovima:
Nikada ne odustajte od vaših snova, borite se za ono što volite. Ne postoje prepreke koje vi ne možete da savladate, a avanturistkinje su tu da vam budu podrška i motivacija.

E-mail: nevena_skyrunning@gmail.com