OTKRIJTE NEPOZNATO

KANJON REKE JERME

Šta ako su raj i kanjon reke Jerme isto mesto? Nije vam poznato ovo mesto?

Sveto mesto prirode u kome je reka Jerma probila svoj kanjon i ušuškala se između Greben i Vlaške planine poznato je samo najvećim zaljubljenicima u prirodu. Netaknuto bogatstvo jugoistočne Srbije, reka Jerma izvire nedaleko od Vlasinkog jezera, protiče jednim delom kroz Bugarsku i opet vraća svoj tok u Srbiju. Zamislite trougao nesvakidašnje lepote izmedju Babušnice, Dimitrovgrada i Pirota. Izgubićete se sigurno ne znajući šta prvo da pogledate, udahnete, doživite. Čista reka koja u Odorovačkom i Vlaškom ždrelu nosi sve pred sobom, a opet je tako pitoma u drugim delovima. Krečnjačke i okomite stene dveju planina, čuvari su ove reke između kojih ona ponosno protiče. Greben planina, nazupčeni krečnjački venac sa oštrim vrhovima i kamenim figurama, sa jedne strane i Vlaška planina sa stenovitim odsecima i nemilosrdnim krečnjakom koji prelazi u valovite zaravni i bajkovite bukove šume, sa druge strane, ostale su razdvojene, da se zauvek gledaju preko ove nestašne reke. Avantura počinje od sela Sukova, gde se na njenoj desnoj obali reke nalazi Sukovski manastir, uzvodno se pružaju brojna kupališta i izletišta do sela Vlasi. E tu treba videti grandioznu kapiju kanjona i uzvišenje Mumulj, vernog stražara sela Vlasi. Selo smešteno ispod vertikalnih litica Vlaške planine, krije i jednu od najlepših pećina u ovom kraju, Vetrenu dupku, dužine 4km.

Pored retkih biljnih i životinjskih vrsta, ovo područje karakteriše bogato spomeničko nasleđe i istorija. Veličanstveni manastir Svetog Jovana Bogoslova ili Poganovski manastir, kao svedok vremena u svojoj unutrašnjosti čuva srednjevekovni sjaj i podseća na umetnička i arhitektonska dostignuća naših predaka iz XV veka. Građen u stilu moravske škole, nalazi se na UNESKO listi svetske kulturne baštine.

Zbog svoje izuzetnosti ovo područje je zaštićeno kao Specijalni rezervat prirode te se prilikom posete moraju poštovati svi etički i ekološki principi. Možda je glavni razlog očuvanosti bila neprohodnost prostora sve do 1927.godine, nakon čega je na mestu današnjeg asfaltnog puta izgrađena pruga uskog koloseka koja je spajala rudnik u Rakiti sa Sukovom i glavnom železnicom. Put je napravljen tek sedamdesetih godina 20.veka i omogućio ljudima komunikaciju sa Zvonačkom banjom i Babušnicom. Danas se u kanjonu mogu videti samo prazni tuneli, a bilo bi lepo opet videti vozić “Ćiru”, potrčati za njim, uskočiti i diviti se divljnoj lepoti. Put nas iz kanjona Jerme vodi ka lekovitim vodama Zvonačke banje i najužoj klisuri u Evropi, čija je širina svega nešto više od jednog metra.

Nego, najveća misterija ovog kraja je veliko pop Martinovo blago za kojim se traga vekovima.

A šta ako mi imamo deo pop Martinovih mapa i zabeleški o velikom blagu? Aham, znamo i gde se nalazi ulaz u Zlatni grad. Ako se usudite, morate proći sve prepreke do blaga. Mi vas pozivamo, a vi odličite da li ste dovoljno hrabri da se upustite u neku od naših istraživačkih avantura.

U poverenju vam predlažemo

1. Extreme Grebening
Znate da hodate po ivici noža? ovo je onda za vas. Tehnički zanimljiva planinarska tura po grebenu, sa jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu planine.

2. Panica Adventure
Bez panike, Panica je najviši “vrh” ove čudnovate planine, ako prođete sav krš i odseke, čekaju vas sjajni vidikovci i šuma bukovih divova za hodajuću meditaciju i mir.

3. Vetrena Dupka
Wild caving – speleo tura u neuređenoj pećini, jer treba zaviriti u svaku rupu gde je moguće sakriti veliko blago. Znamo mi čega se ljudi najviše plaše.

Pridruži nam se, voli, poštuj i čuvaj prirodu!

I NE ODUSTAJ OD ZNATIŽELJE!!!

Wake up.

kick ass.
repeat.

gradient-divider

follow us on

where we are

show on map

© . KANOPUS & BANJANAC.
POWERED BY MAKALU. ALL RIGHTS RESERVED.