Avanturistički otvoreni dan

17. Avgust 2019.

U okviru Avanturističkog Outdoor festivala “Jerma”, u subotu, 17. avgusta biće organizovan i promotivni dan za avanture i aktivnosti u prirodi. Avanturistički otvoreni dan biće pravi izazov i prilika za sve koji žele da postanu avanturisti i istraživači na jedan dan. Na ovim programima mogu učestvovati i učesnici petodnevnog festivala. Aktivnosti u okviru otvorenog dana će se većim delom odvijati na izletištu “Jaz” u selu Vlasi, kao i na obroncima Vlaške planine i u okolini Poganovskog manastira.

Događaj je otvoren za sve ljude koji žele da se upoznaju sa outdoor sportovima, avanturama i lepotama kanjona reke Jerme. Pored promotivnih aktivnosti u prirodi, u okviru ovog događaja organizuje se i Avanturistička trka za decu.

Učešće na “Avanturističkom otvorenom danu” i “Avanturističkoj trci za decu” je besplatno!

PROGRAM

Tačna satnica pojedinih radionica biće naknadno objavljena.

Planinarsko – istraživačka pustolovina

Pešačenje kroz prirodu, pored psihofizičkih benefita, može da bude još uzbudljivije ukoliko šetajući na šumskim stazama slušate zanimljive priče o stanovnicima šuma, retkim biljkama i drevnim legendama. U ovoj avanturi će vam iskusni pustolovi pomoći da se popnete do najlepših vidikovaca sa kojih se pruža pogled na ceo kanjon, a biolozi da obratite pažnju na retke vrste ptica i brojne vrste dnevnih leptira. Smukova dupka, gde je sakriveno Pop Martinovo blago nalazi se u stenama ovog kraja. Legenda ili stvarnost, možda baš vi to otkrijete!

Avantura će biti organizovana na stazi dužine 12 km, koja vodi od Poganovskog manastira, preko vidikovaca Tikva i Ravni kamik do izletišta “Jaz” u selu Vlasi. Staza je tehnički i kondiciono umerene težine i preporučuje se i deci u pratnji roditelja/staratelja.

Okupljanje i registracija učesnika počinje u 07.00 časova kod Poganovskog restorana, dok je polazak na turu predviđen za 08:00h.

Vaši vodiči na stazi biće: Milan Stojaković, Branimir Antić i članovi biološke družine “Dr Sava Petrović” iz Niša: Dimitrija, Jovan, Marko, Slobodan, Ivan, Milan, Miloš i Đorđe.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Ekološko-istraživačke radionice

sa biolozima nastaviće se po dolasku planinarske grupe u selo Vlasi. Na laganoj šetnji u okolini sela, prirodnjaci koji govore čudnim – latinskim jezikom, predstaviće vam:

– uvod u “prstenovanje”, prepoznavanje i praćenje ptica,

– prepoznavanje leptira i upotreba aplikacije Biologer,

– prepoznavanje biljaka koje su hrana leptirima i dom pticama.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljim

Izrada kućica za ptice

Ukoliko želite da naučite kako da sami napravite dom za ptice pridružite se radionici koja je namenjena deci i odraslima! Divna aktivnost koja će decu učiniti kreativnim majstorima, a odrasle vratiti u detinjstvo. Ujedno je i plemenit čin kojim ćemo pomoći našim letećim prijateljima. Nakon izrade, kućice ćemo zajedno postavljati.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Sportsko penjanje i abzajl

Penjačko pleme sa svojim trenerima penjanja vas čeka na steni! Iskusni penjači će vam pomoći da napravite vaše prve vertikalne korake i proverite vašu snagu, gipkost i koncentraciju.

Radionice sportskog penjanja i spuštanja užetom niz stenu, biće organizovane na izletištu “Jaz” u selu Vlasi. Ovaj izazov će sigurno oduševiti mnoge, naročito najmladje.

 

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Radionice će voditi iskusni treneri i instruktori Sportskog kluba “Tribe”: Milica, Ksenija, Vuk i Nemanja. 

O umetnosti sa Zoranom Mojsilovim

Radionica vajanja i izrade predmeta od prirodnih materijala biće održana nakon planinarske ture Poganovski manastir – Vlasi, na izletištu “Jaz” u selu Vlasi.

Zoran Mojsilov – poznati svetski umetnik, poreklom iz sela Vlasi, vodiće vas uz zanimljivu priču, kroz proces stvaranja vaših umetničkih dela. Druženje sa Zoranom će vam sigurno ostati u sećanju s obzirom na njegovu neposrednost i priču o raznim temama bez dlake na jeziku.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Radionica mušičarenja

Ribolov i tehnika mušičarenja su nezaobilazna tema kada se nalazite pored reke Jerme. Saznaćete sve o vrstama ribe u ovoj reci, o dozvoljenim načinima i vremenskim periodima za pecanje. Oprobaćete se u vezivanju mušica i naučiti da koristite mušičarski štap i strunu.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Slackline-Hodanje na balansirajućoj traci

Hodanje na balansirajućoj traci je nešto što ne smete propustiti. Borite se da ostanete na traci i počnite da shvatate padanje kao umetnost ustajanja i istrajavanja. Ova radionica vam pomaže da postignete balans tela, uma, duha i srca.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Joga

Na radionici joge imaćete priliku da se upoznate sa Hatha jogom i dinamičnom Vinjasa jogom i povežete se sa sobom i prirodom. 

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Majstorsko stvaralaštvo za decu

Inspirisani zelenilom i puni avanturističkog duha, mališani će se upustiti u pravljenje igračaka uz pomoć onoga što nam priroda daje. Praviće brodiće od drveta. Koristiće alat, čekiće, šmirglu, eksere, lepak, šrafove, obrađivati i spajati drvene delove i uvežbavati sposobnosti i veštine. Mašta može svašta, pa će Jermom zaploviti brodovi krativnih avanturista. Svoju ručno stvorenu igračku, deca mogu da ponesu sa sobom kao suvenir iz ove jedinstvene avanture spajanja sa prirodom.

Trka će se održati u okviru Avanturističkog otvorenog dana 17. avgusta 2019.god. sa početkom u 16 časova. Avanturistički poligon sa preprekama će biti postavljen na izletištu “Jaz” u selu Vlasi u neposrednoj blizini reke Jerme.

Avanturistička trka biće pravi izazov za decu koja žele da se sa svojim drugom ili drugaricom, bratom ili sestrom upuste u jedinstvenu avanturu. Ideja trke je da deca učestvuju u paru i da zajedno, pomažući jedno drugom, prelaze zadate prepreke na stazi. Ukoliko vaše dete nema drugog člana tima, upoznaćemo ga na stazi sa novim prijateljem koji takođe traži člana za svoj tim.

Staza i prepreke: Staza sa preprekama će biti jasno obeležena, a deca će imati zadatak da se provlače kroz uske prolaze i blato, da se spuštaju užetom sa stena, kao i da prelaze preko reke uz pomoć konopca ili čamca. Ideja trke je i solidarnost, tako da će im glavni zadatak biti da zajedno, kao tim, stignu do cilja. Na svakoj prepreci decu će čekati volonteri, davati im potrebne instrukcije, a potom beležiti pređene prepreke. Pobednici će biti svi timovi čija su oba člana zajedno prešla prepreke i stigla do cilja. Svaki tim će dobiti zaslužene medalje.

Napomena: Preporučujemo roditeljima/strateljima da ponesu rezervnu odeću za presvlačenje deteta nakon trke.

Pravo učešća na trci imaju deca do 15 godina. Za decu do 7 godina je obavezna pratnja roditelja/staratelja na stazi, dok stariju decu roditelji/staratelji mogu pratiti na stazi, ali im ne smeju pomagati.

Učešće na trci je BESPLATNO! Prijava za učešće na trci je obavezna.

Vidimo se na stazi, a do tada podstaknite decu da treniraju, trče, skaču i provode vreme u prirodi, kako bi se adekvatno pripremili za trku i aktivnosti u prirodi. Naš cilj je stvaranje zdravih i aktivnih porodica koje neguju istraživački duh, provode vreme u prirodi i štite životnu sredinu.

AVANTURISTIČKA TRKA ZA DECU

PRIJAVE

Sve promotivne aktivnosti u okviru Avanturističkog otvorenog dana sprovode licencirani vodiči i organizacije sa atestiranom opremom. Učesnici učestvuju na sopstvenu odgovornost što potvrđuju potpisivanjem izjava odgovornosti.

Prijava za učešće na promotivnom događaju “Avanturistički otvoreni dan” nije obavezna. Ukoliko ipak želite da se najavite i osigurate vaše mesto, uvek to možete uraditi slanjem obaveštenja na e-mail: adventure@neat-serbia.com.

Prijava dece za učešće na “Avanturističkoj trci za decu” je obavezna ukoliko želite da svom detetu osigurate mesto na trci, medalju i propratni materijal. Ukoliko decu ne prijavite unapred, možete ih prijaviti i na dan trke do 15 časova, ali vam zbog nemogućnosti preciznog predviđanja broja učesnika, ne možemo garantovati iste uslove kao i za već prijavljene učesnike (medalje, sponzorski pokloni itd.). Prijavu timova za učešće na Avanturističkoj trci za decu možete izvršiti putem online formulara. Ukoliko vaše dete nema drugog člana tima, popunite formular samo za vaše dete. U nazivu tima upišite “nemam tim” i mi ćemo se potruditi da vaše dete dobije drugog člana tima.

Registracija pred trku:

Svaki prijavljeni tim se mora registrovati najkasnije sat vremena pred trku, na prijavnici na izletištu “Jaz”. Registraciju je potrebno izvršiti u pratnji roditelja koji će popuniti potrebnu dokumentaciju i potpisati izjave da dete učestvuje uz njihovo odobrenje i da oni snose odgovornost od eventualnih povreda ili nezgoda.

Programe u prirodi za decu i aktivne porodice podržao je Grad Pirot u okviru podrške projekata za realizaciju Lokalnog plana akcije za decu Pirota.

follow us on

where we are

show on map

© . KANOPUS & BANJANAC.
POWERED BY MAKALU. ALL RIGHTS RESERVED.