PREDSTAVLJAMO VAM

PROGRAM AVANTURA

14. – 18. AVGUST 2019.

Avanturistički Outdoor festival “Jerma” se održava u samom srcu kanjona reke Jerme i svojim učesnicima omogućava da kroz aktivnosti u prirodi bolje upoznaju ovo zaštićeno područje. Zajedno sa stručnim logističkim timom i timom vodiča, istražili smo područje, mapirali zanimljive lokalitete i sve to upakovali u avanture. Pažljivo pročitajte opise avantura i izaberite aktivnosti u kojima biste voleli da učestvujete. Pored kreiranja grupnog programa, svako od učesnika dobija lični program sa tačno utvrđenom satnicom kako se ne bi narušio noseći kapacitet prostora i komfornost u izvođenju aktivnosti.

Napomena: Organizator zadržava pravo promene programa. U slučaju loših vremenskih uslova, program će se prilagoditi uslovima na terenu.

img_2949

PLANINSKO TRČANJE

Ako želite da ubrzate korak i na taj način istražite predele Jerme  – možete probati planinsko trčanje. Tokom treninga i radionica, planinska trkačica, Irena Pavlović će vam pokazati kako možete postići velike napretke u trčanju.

Učenje tehnike trčanja se razlikuje od učenja drugih atletskih disciplina zbog toga što je trčanje naša urođena sposobnost. Važno je da na samom početku shvatite da se trčanje izvodi lako, opušteno i bez naprezanja. Među mnogim pozitivnim osobinama koje možete razviti sistematskim trčanjem je izdržljivost, a kada prilikom treninga koristite i uzbrdice, razvijate i specifičnu snagu.

Tokom četiri treninga upoznaćete tehnike planinskog trčanja, dobiti važne savete za trčanje po neravnoj, klizavoj ili po veoma mekoj podlozi, kao i na nizbrdici i uzbrdici. Treninzi će biti organizovani na stazama Vlaške i Greben planine, na dužinama od oko 15 km, a uspust ćete posetiti brojne vidikovce i obližnja sela. Dužine i intenzitet treninga će biti prilagođeni strukturi trkačke grupe.

Za početak festivala i trkačkog druženja očekuje vas noćno trčanje sa čeonim lampama – žurka je na stazi.

* namenjeno svim učesnicima; za zainteresovanu decu je moguće organizovati zasebne radionice – navesti u napomeni prilikom prijave 

Planinsko trčanje u kanjonu reke Jerme

SPORTSKO PENJANJE I ABZAJL

Probajte sportsko penjanje na prirodnoj steni i upoznajte se sa tehnikom spuštanja – abzajlom.

Pokušajte da napravite vaše prve vertikalne korake i vežbajte snagu, gipkost i koncentraciju. U zavisnosti od vaših sposobnosti možete izabrati osnovnu ili naprednu radionicu sportskog penjanja na prirodnoj steni. Sigurno ćete usvojiti nova znanja, veštine i provesti kvaliletno vreme sa društvom ili porodicom.

Deca će imati priliku da probaju sportsko penjanje i na veštačkoj steni visine 4m, postavljenoj u blizini kampa.

Iskusniji penjači sa završenim kursom i sopstvenom opremom mogu se samostalno oprobati na opremljenim smerovima na penjalištu  “Jerma” kod Poganovskog manastira.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

** ukoliko želite više od jedne radionice penjanja za vas ili vaše dete napišite nam to u napomeni prilikom prijave

Sve radionice će izvoditi iskusni instruktori i treneri sportskog kluba “Tribe” sa atestiranom sigurnosnom opremom.

img_4429

JOGAONA

Joga je nauka o telu, umu i duhu. Fizički deo Joge sastoji se iz Asana – vežbi i položaja koji razvijaju telo i Pranajama – vežbi disanja. Mentalni razvoj u Jogi postiže se kroz vežbe disanja, vežbe koncentracije i meditaciju.

Na radionicama joge imaćete priliku da se upoznate sa Hatha jogom i dinamičnom Vinjasa jogom.

Glavni akcenat u Hatha jogi je na asanama (joga položajima), disanju i relaksaciji. Kombinovanjem asana sa kratkim relaksima, učimo da komuniciramo sa telom i slušamo informacije koje ono daje kao odgovor na vežbanje. Takođe uspostavljamo vezu između tela i unutrašnjih procesa kao što su misli i emocije. Učimo da se opustimo i na taj naćin psiho – fizički regenerišemo, da uđemo u stanje mira i postanemo otvoreniji prema sebi i drugima. Nakon asana praktikuju se pranajame (vežbe disanja).

Vinjasa joga je dinamični stil joge u kojoj su položaji tako povezani da formiraju kontinuirani tok. U Vinjasa jogi akcenat je na povezanosti pokreta i disanja. Kroz tu neraskidivu povezanost razvijamo pažnju i koncentraciju, vraćamo se u sadašnji trenutak, a kroz pravilno disanje učimo da živimo život punim plućima.

Radionice će biti organizovane svakog festivalskog dana u popodnevnim časovima.

namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Vaši joga instruktori su: Višnja Stanić i Slobodan SLavica

dsc_3775

EKOLOŠKO – ISTRAŽIVAČKE RADIONICE

ISTRAŽIVANJE DIVLJINE SA BIOLOZIMA

Postanite istraživač na jedan dan!

Ne garantujemo da ćete videti retku vrstu sisara koja nije viđena više od 70 godina…. ne garantujemo da ćete videti leptire prozirnih krila kao u tropima…

Ali garantujemo da ćete videti vrste ptica za koje niste ni pomislili da postoje u Srbiji… Garantujemo da ćete poverovati da u Srbiji postoji preko 200 vrsta dnevnih leptira… Garantujemo da ćete upoznati ljude čije je zanimanje da znaju hiljade i hiljade latinskih naziva biljaka, a i dalje uživaju da uče nove. Garantujemo da ćete sresti ljude koji se bore da sačuvaju svako parče prirode jer veruju da smo prirodu pozajmili od svoje dece.

Ako verujete u sve ovo, onda je ovo prava aktivnost za vas. Pokazaćemo vam kako je to biti istraživač na jedan dan i zašto je to jedno od najlepših zanimanja na svetu!

Biološko društvo “Dr Sava Petrović” pripremilo je za vas:

– uvod u “prstenovanje”, prepoznavanje i praćenje ptica,

– prepoznavanje leptira i upotreba aplikacije Biologer,

– prepoznavanje biljaka koje su hrana leptirima i dom pticama.

Istraživanje počinje polaskom iz kampa zajedno sa planinarskom turom “Poganovski manastir – Vlasi” (link do opisa planinarenja – staze) na stazi dužine 12km. Nakon završene ture dolazimo na izletište Jaz u selu Vlasi, gde nas posle kratkog odmora čeka još jedna lagana šetnja u okolini sela Vlasi.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

PTIČJA ARHITEKTURA – IZRADA KUĆICA ZA PTICE

Da li znate kako da pomognete pticama da prežive zimu i odgajaju svoje mlade?

Da li znate da svaka vrsta ima svoj ukus za enterijer i eksterijer?

Ukoliko želite da saznate više i naučite kako da sami napravite dom za ptice pridružite se radionicama namenjenim deci i odraslima!

Divna aktivnost koja će decu učiniti kreativnim majstorima, a odrasle vratiti u detinjstvo. Ujedno je i plemenit čin kojim ćemo pomoći našim letećim prijateljima.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima ili starateljima

Radionice sprovodi stručni kadar BD “Dr Sava Petrović” iz Niša.

pOSMATRANJE PTICA U KANJONU REKE JERME

UMETNIČKA RADIONICA

Radionica vajanja, skulpture i izrade predmeta od prirodnih materijala biće održana nakon planinarske ture Poganovski manastir – Vlasi, na izletištu “Jaz” u selu Vlasi.

Zoran Mojsilov – poznati svetski umetnik, poreklom iz sela Vlasi, uz zanimljivu priču, vodiće vas kroz proces stvaranja vaših ličnih umetničkih dela. Druženje sa Zoranom će vam sigurno ostati u sećanju s obzirom na njegovu neposrednost i priču o raznim temama bez dlake na jeziku.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Umetnička radionica Outdoor fest Jerma

BIOSKOP NA OTVORENOM

Kako da se najbolje opustite nakon aktivnog dana, nego uz logorsku vatru i uzbudljive avanturističke priče i kadrove! Svake večeri u kampu radiće bioskop na otvorenom.

Gledaćemo dokumentarne filmove o kanjonu reke Jerme i jedan od prvih igranih filmova u Srbiji “Rudareva sreća”, koji prikazuje rad rudnika “Jerma” i prevoz rude poznatim vozom “Ćira”.

Imaćete prilike da uživate u autentičnim kadrovima divljine i netaknute prirode zaštićenih područja iz perspektive autora serijala “Skriveni uglovi Srbije” – “Hidden Serbia”.

Misteriju o pop Martinovom blagu otkrićemo vam uz film “Pop Martinovo blago” iz serijala Priče Dvoglavog orla, autora Dušana Miletića.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

img_2191
img_2063

AVANTURISTIČKA TRKA ZA DECU

Trka će se održati u okviru Avanturističkog otvorenog dana 17. avgusta 2019.god. sa početkom u 16 časova, na izletištu “Jaz” u selu Vlasi.

Avanturistički poligon je pravi izazov za decu koja žele da se sa svojim drugom ili drugaricom, bratom ili sestrom upuste u pravu avanturu. Bitno je da deca učestvuju u paru i da zajedno, pomažući jedno drugom, prelaze zadate prepreke na stazi. Provlačiće se kroz uske prolaze, upadati u rupe sa blatom, spuštaće se užetom sa stena, prelaziti preko reke uz pomoć konopca ili čamca, a sve sa ciljem da zajedno kao tim, stignu do cilja. Na ovoj avanturističkoj trci, pobednici su timovi koji zajedno dodju do cilja gde ih očekuju medalje.

Avanturistički poligon sa preprekama će biti postavljen na izletištu “Jaz” u selu Vlasi odmah pored reke Jerme. Na svakoj prepreci decu će dočekivati volonteri i davati im potrebne instrukcije, a potom beležiti validnost predjene prepreke.

Pravo učešća na trci imaju deca do 15 godina. Za decu do 7 godina je obavezna pratnja roditelja/staratelja na stazi, dok stariju decu roditelji/staratelji mogu pratiti na stazi, ali im ne smeju pomagati.

Učešće na trci je BESPLATNO!

Prijava za učešće na trci je obavezna i može se izvršiti elektronskim putem popunjavanjem sledećeg obrasca gde je potrebno navesti podatke oba deteta koja čine tim, kao i podatke njihovih roditelja. Dete možete prijaviti i na dan trke u prijavnici, ali tada vam ne možemo garantovati da će dobiti medalju i propratni materijal zbog nemogućnosti preciznog predviđanja broja učesnika.

Svaki prijavljeni tim se mora registrovati najkasnije sat vremena pred trku, na prijavnici na izletištu “Jaz”. Registracija se vrši u pratnji roditelja koji će popuniti potrebnu dokumentaciju i potpisati izjave da dete učestvuje uz njihovo odobrenje i da oni snose odgovornost od eventualnih povreda ili nezgoda.

Preporučujemo roditeljima/strateljima da ponesu rezervnu odeću za presvlačenje deteta nakon trke.

Vidimo se na stazi, a do tada podstaknite dete da trenira, trči, skače i provodi vreme u prirodi, kako bi se adekvatno pripremilo za trku i aktivnosti u prirodi. Naš cilj je stvaranje zdravih i aktivnih porodica koje neguju istraživački duh, provode vreme u prirodi i štite životnu sredinu.

1

PLANINARENJE

Istražite kanjon hodajući i upoznajte se sa planinama koje čuvaju reku Jermu. Otkrijte zašto je kanjon Jerme omiljena lokacija kopačima zlata.

Zapamtite – nije telo ono što vas pokreće i vodi ka vrhu – već duh. Avanturistička mreža vas poziva da ojačate svoj duh i pomerite sopstvene granice na stazama do vrhova: Beženište 1338 mnv (Greben planina), Panica 1442 mnv (Vlaška planina), Asenovo kale ili do vidikovaca sa kojih se pruža pogled na kanjon i okolna sela.

Na turama će vam se pridružiti botaničari, ornitolozi i istraživači biološkog društva “Dr Sava Petrović” i predstaviti vam biljni i životinjski svet zaštićenog područja.

Za vas smo pripremili:

1 – Extreme Grebening

Znate li kako izgleda hod po ivici noža ili na leđima dinosaurusa – probajte ekstremno grebenarenje! Tehnički zahtevna planinarska tura vodiće vas šumskim putevima i stazama oko Greben planine, nakon koje vas čeka “grebenarenje” po uskoj stazi, preko stena. Ovo je izazov koji mnogima oduzima dah. Ukoliko ste dovoljno hrabri da predjete najuži deo grebena sa jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu planine, dolazite do vrha Beženište (1338 mnv). Razmislite o povratku…

Dužina staze: oko 25 km Kondiciona težina 7/10 Tehnička težina 6/10

namenjeno iskusnijim i spremnijim učesnicima; tura nije namenjena deci

 2 – Panica Adventure – bez panike!

Panica (1442 mnv) je najviši “vrh” čudnovate Vlaške planine. Stazu karakteriše težak početni uspon, krš i sipar sve do najboljeg vidikovca u kanjonu. Nakon toga dočekaće vas valoviti “vrh” i spust kroz čarobnu šumu i silazak u selo Kusa Vrana.

Informacija za učesnike prvog festivala: trasa od vrha do povratka u kamp je promenjena i ove godine prolazi drugom stranom planine, preko sela Kusa Vrana.

Dužina staze: oko 21 km Kondiciona težina 6/10 Tehnička težina 5/10

namenjeno iskusnijim i spremnijim učesnicima; tura nije namenjena deci

3 – Poganovski manastir – Vlasi – 17. avgust 2019.

Avantura obuhvata opuštajuću šetnju kroz kanjon, obilazak Poganovskog manastira i pešačenje šumskim putem do vidikovca “Tikva” sa kojeg se pruža prelep pogled na kanjon. Šumske staze vodiće vas dalje do vidikovca “Ravni kamik” iznad sela Vlasi. Nakon šetnje kroz selo, spuštamo se do izletišta “Jaz” pored reke, gde nas očekuju ekološke i umetničke radionice, druženje sa biolozima, radionice penjanja, mušičarenja i “avanturistička trka za decu”. Predlažemo vam da planirate da provedete ceo dan na ovom izetištu i družite se sa posetiocima Avanturističkog otvorenog dana. 

U okviru ove ture biće realizovan program “Istraživač na jedan dan”. (vidi pod Ekološko – istraživačke radionice”)

Dužina staze: oko 12 km Kondiciona težina 3/10 Tehnička težina 2/10

namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

* * svi koji žele da provedu Avanturistički otvoreni dan na izletištu Jaz nakon planinarske ture, mogu predati organizatorima lične stvari za ostatak dana koje će biti dopremljene i čekaće ih nakon završene ture

*** nakon završenih programa na izletištu Jaz u selu Vlasi, za sve koji ne žele da pešače do kampa i baze festivala, biće organizovan prevoz.

4 – Asenovo kale (1033 mnv) – 18. avgust 2019.

Polazak na avanturu je iz Zvonačke banje* i obuhvata: obilazak jedinstvenog staništa u Srbiji zaštićene biljne vrste “Venerine vlasi”; prelazak preko impresivnog kamenog mosta i kroz tunele gde je nekada vozić Ćira prevozio rudu na pruzi uskog koloseka. Videćete najuži kanjon u Srbiji na reci Blatašnici – Cedilku, kao i Vetrensko jezero i zaboravljeno selo Jasenov del. Prema legendi, bugarski car Ivan Asen Drugi iskoristio je položaj ovog stenovitog vrha za izgradnju utvrđenja sa koga je nadgledao celo područje. Bićete u prilici da vidite ceo kanjon reke Jerme, Greben, Vlašku planinu, Ruj i Rakitski kamen, kao i Zvonačku banju.

Dužina staze: oko 10 km Kondiciona težina 2/10 Tehnička težina 3/10

* Zvonačka banja je udaljena oko 6 km od kampa – ukoliko nemate sopstveni prevoz do početne tačke ture, obavestićete organizatora u kampu prilikom prijave.

namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

Vaši vodiči na planinarskim turama su Milan Stojaković i Branimir Antić.

dsc_3981

PLANINSKI BICIKLIZAM

Dovoljno je da imate svoj bicikl, zaštitnu opremu i da ste spremni za vožnju na planinskim stazama Vlaške, Greben planine i planine Ruj. Vozićete kroz tunele gde je nekada prolazio vozić Ćira, kroz zaboravljena sela sa samo nekoliko stanovnika, pored jedne od najužih klisura u Srbiji i na stazi Caribrodskog MTB maratona.

U saradnji sa BIciklističkim klubom “Bike M” iz Pirota pripremili smo vam sledeće staze:

1 – Asenovo kale MTB

Staza dužine 31 km, obuhvata vožnju podno Vlaške planine, prema selu Kusa Vrana i Zvonačkoj banji. Vozićete preko kamenog mosta i tunele vozića Ćire, sa pogledom na najuži kanjon u Srbiji – Cedilku. Nakon toga sledi uspon na vrh Asenovo kale (1033 mnv), sa koga se pruža najlepši pogled na celo područje, kanjon reke Jerme i okolne planine. Spust sa vrha prolazi kroz selo Jasenov del i nastavlja se podno Greben planine ka selu Trnski Odorovci.

2 – Seoski MTB

Staza dužine 51 km, predviđena je za celodnevno uživanje i vožnju kroz netaknutu prirodu i napuštena sela. Pojedina sela kroz koja prolazi staza imaju nekoliko ili gotovo da nemaju nijednog stanovnika (Vrapča). Nakon sela Trnski Odorovci odakle je predviđen polazak, staza prolazi kroz: Poganovo – Vlasi – Gornju Držinu – Planinicu – Banski Dol – pored sela Barje – Vrapča – Petačinci – Iskrovci.

3 – Ekstremni Ruj

Pravi izazov za ljubitelje downhill-a i zahtevnih tura biće spust sa Ruja (1706 mnv). Pre nego poželite da se spustite razmislite da li ste spremni da se prvo popnete do vrha. Staza dužine 44 km vodi od sela Trnski Odorovci, kroz Zvonce, selo Rakita, Vuči del pa sve uzbrdo do vrha. Nakon jako teškog uspona, gde ćete morati i da gurate svoj bicikl, sledi ekstremni – sigurno nezaboravni spust. Ova staza i tura su kondiciono i tehnički veoma zahtevne i namenjene su samo iskusnim biciklistima.

* namenjeno svim učesnicima starijim od 18 godina sa sopstvenom opremom.

Vaši vodiči na biciklističkim turama su Miloš Jovanović i Igor Vlatković.

Planinski biciklizam – Jerma

DIVLJE PEĆINARENJE

Divlje pećinarenje – novi, već omiljeni naziv i aktivnost među avanturistima, koja podrazumeva ulazak u neuređene pećine. Vetrena Dupka, pećina na obroncima Vlaške planine otkriće vam najveće legende o pop Martinovom blagu, a iskusni speleolozi će vam predstaviti osnove speleologije. Polazak na speleo avanturu je iz sela Vlasi* i do ulaska u pećinu čeka vas pešačenje šumskom stazom od 2km.

Obezbedjeni su šlemovi i čeone lampe za sve učesnike.

Napomena: poneti staru, topliju odeću ili kombinezon.

namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima dozvoljen ulazak samo u početni deo pećine

* Selo Vlasi je udaljeno oko 6 km od kampa i baze festivala. Molimo sve koji nemaju ili ne žele da koriste sopstveni prevoz do početke tačke avanture da to navedu prilikom registracije na festivalu.

Vaši speleo vodiči su Nemanja Milosavljević i članovi PSK “Dvig”.

Take nothing but pictures- Leave nothing but footprints – Kill nothing but time

dsc_4467

SLACKLINE 

Hodanje na balansirajućoj traci je nešto što ne smete propustiti.

Zabavite se i opustite nakon aktivnog dana ili se ozbiljno posvetite balansiranju i trenirajte po ceo dan. Borite se da ostanete na traci i počnite da shvatate padanje kao umetnost ustajanja i istrajavanja.Ova radionica vam pomaže da postignete balans tela, uma, duha i srca. Razmislite o tome i obavezno probajte. Slackline će biti postavljen u kampu i bazi festivala.

namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

slackline radionica

KAMPOVANJE

Svake večeri možete spavati u hotelu od million zvezdica ukoliko se odlučite za kampovanje. Potrebno je da imate svoju opremu – šator, podloške, vreće, a mi vam obezbeđujemo kamp prostor u dvorištu Osnovne škole u selu Trnski Odorovci, gde je smeštena baza festivala. Za potrebe kampera obezbeđujemo i priključak na struju, poljski wc, pijaću vodu na školskoj česmi i improvizovani “solarni” tuš, za koji vam ne možemo garantovati da će uvek imati tople vode. Druga alternativa za kupanje je čista reka Jerma.

Noći znaju da budu hladne, pa vam savetujemo da ponesete topliju odeću i opremu.

Napomena: Kamp prostor će imati angažovanu službu obezbeđenja, ali organizator nije odgovoran za nestanak ili oštećenje vaših stvari.

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima/starateljima

atn-7-of-7

PROGRAMI I RADIONICE ZA DECU

Prava istraživačka i pokretačka energija festivala su deca.

Festival je iz tog razloga namenjen aktivnim porodicama i deci koja će dobiti priliku da istražuju nove lokalitete u prirodi, da se upoznaju sa zdravim načinima života i raznim aktivnostima u prirodi. Ukoliko se odlučite i za kampovanje, to će deci svakako upotpuniti avanturu.

Ove godine smo za najmlađe pripremili sledeće radionice i programe:

PLANINARENJE – Deca zajedno sa roditeljima/starateljima mogu učestvovati na planinarskim turama “Poganovski manastir – Vlasi” i Asenovo kale.

SPORTSKO PENJANJE – na prirodnoj i veštačkoj steni. Ukoliko vaše dete trenira penjanje i želite da učestvuje na više radionica sportskog penjanja, molimo vas da to navedete u napomeni tokom prijava.

PLANINSKO TRČANJE – osnove planinskog trčanja za mališane.

JOGA – za decu će biti organizovane posebne radionice joge, a takodje mogu sami ili u pratnji roditelja da učestvuju i u radionicama za odrasle.

SLACKLINE – hodanje na balansirajućoj traci, aktivnost koja će decu privlačiti svakog dana.

EKOLOŠKO – ISTRAŽIVAČKE RADIONICE – kroz upoznavanje biljnog i životinjskog sveta, deca će bolje razumeti potrebu zaštite prirode. Radionice koje neguju istraživački duh kod dece, predstaviće im svet ptica, biljaka, leptira i omogućiti im da se osećaju kao pravi pustolovi.

IZ PTIČJE PERSPEKTIVE – radionica na kojoj će mališani slušati zanimljive priče o pticama, praviti im kućice od drveta i postavljati ih.

MAJSTORSKO STVARALAŠTVO – Garažaonice Dedine garaže daće deci priliku da se oprobaju u majstorskom stvaralaštvu. Inspirisani zelenilom i puni avanturističkog duha, upustićemo se u pravljenje igračaka uz pomoć onoga što nam priroda daje. Od drveta pravićemo brodiće, od kamena mozaike, od blata cigle, od vune loptice. Koristićemo alat, čekiće, šmirglu, eksere, lepak, šrafove, vezivati čvorove, obrađivati i spajati drvene delove i uvežbavati sposobnosti i veštine. Svaki dan festivala obeležiće po jedna radionica koja će se održati u/ili u blizini baze festivala, a u subotu će radionice biti organizovane na izletištu Jaz u selu Vlasi, u sklopu Avanturističkog otvorenog dana. Produkt svake od garažaonica biće autentična ručno stvorena igračka, koju će dete poneti sa sobom, kao suvenir iz avanture spajanja sa prirodom.

Garažaonice vodi naša vesela Nina Spasić iz Dedine garaže.

UMETNIČKA RADIONICA – Zoran Mojsilov, svetski poznati umetnik, predstaviće deci veštinu vajanja i izrade skulptura od prirodnih materijala.

DOMAĆI ZOO VRT – Deca će imati prilike da posete seoska domaćinstva i upoznaju se sa domaćim životinjima. Od domaćina će naučiti kako se odgajaju domaće životinje, kako nastaje sir i da li je starija kokoška ili jaje.

img_3075

Wake up.

kick ass.
repeat.

gradient-divider

follow us on

where we are

show on map

© . KANOPUS & BANJANAC.
POWERED BY MAKALU. ALL RIGHTS RESERVED.