Jelena Todorovic

JELENA TODOROVIĆ

avanturistkinja
„Možda nije realno, ali sve je moguće“

Jelena je rođena u Pirotu 1988. god, gde trenutno živi. Nakon završenih master studija turizma u Nišu, od 2012. godine, aktivno počinje da se bavi razvojem avanturizma, aktivnog odmora i promocijom Jugoistočne Srbije. Život shvata kao veliku avanturu i želi da pokrene to i kod drugih žena kako bi ostvarile svoj puni potencijal.

„Kako sam shvatila da je obećana zemlja Nedođija, da je sve moguće i da mi je Petar Pan dobar drug? Odrastajući u prirodi, napolju, stalno sam imala neke zanimljive aktivnosti sa mlađim bratom i društvom, pravili smo kućice na drvetu, torte od blata, leti se po ceo dan kupali u reci, brali komšijama jabuke i trešnje, a zimi se svakodnevno sankali i upadali u ledene potoke. U trenucima kada se moglo maštati bilo je samo to, da se takvo detinjstvo nastavi, na naučim da igram šah, da se sutra probudim i odem da igram žmurke. U periodu odrastanja smenjivale su se profesije kojim bih želela da se bavim, od učiteljice do advokatice. Međutim ono što mi je ostalo u sećanju i što mi je bilo prisutno tokom svih godina jeste neki komentar bakice koja mi je slučajno „predvidela“ neke događaje i rekla da ću podučavati ljude i predvoditi nešto. Možda je sve to na neki način odredilo moj put, jer danas znam da je mašta nagoveštaj budućih događaja.

Volim promene, kretanje, one prve korake kad krenete na put ili bolje rečeno osećaj koji vam se tada javi i koji vas pokreće. Večita optimistkinja i entuzijastkinja, mislim da iako nešto nije realno, da je ipak moguće. Najviše volim da putujem sama, mada sam najčešće i društvu različitih ljudi, ali imam i svoj krug nezamenljivih prijatelja koji su mi najveća podrška i uvek su spremni za avanturu. Fale mi dodatni sati u toku dana, možda poneki teleport ili barem još jedna “ja” da bih završila sve što sam zamislila. Život smatram prilikom da istražim sebe i svoje potencijale, da pokrenem sebe i druge i da sve više živim u sadašnjem trenutku.

Smatram da je najbolja poslovna/životna kombinacija jeste spojiti ono što vam obezbeđuje finansijsku sigurnost, motiviše vas da budete i fizički aktivni i brinete o zdravlju i ujedno vam je i hobi. Avanturizam smatram načinom života i ponekad je prosto nemoguće odrediti granicu između posla i hobija. Spoj prirode, kretanja, kulture, zaštite prirode, pokretanje ljudi da se kroz različite outdoor aktivnosti vrate prirodi i sebi, predstavlja suštinu mog života i posla. Većinom je sve lako kada radite ono što ne samo volite, već to i živite.

Učestvovala sam u realizaciji brojnih projekata, kulturnih i sportskih manifestacija u gradu Nišu u okviru angažovanja u Turističkoj organizaciji Niša. Bilo je zanimljivo osmisliti i napraviti „Konferenciju o avanturizmu“, organizovati manifestacije u okviru obeležavanje “1700 godina Milanskog Edikta”, pregovarati i zastupati grad Niš na međunarodnim sajmovima i sastancima, a odmah nakon toga iz sakoa uskočiti u planinarske cipele i markirati planinarsku stazu na Suvoj planini. Iz ljubavi prema prirodi, tako je nastala i jedna od najpopularnijih planinskih trka u Srbiji – Sokolov put. I onda shvatite da vam je zanimljivije zameniti kancelariju za pogled sa vidikovca ili za vožnju na haubi Lade Nive dok pripremate događaj u kome će drugi uživati. U okviru organizacije Skajraning asocijacije Srbije, aktivno sam učestvovala u pripremi realizaciji brojnih međunarodnih sportskih projekata i takmičenja, a kao skorašnja predsednica udruženja „Avanturistička mreža“, pokrenula sam niz projekata za unapređenje i razvoj eko, sportskog i avanturizma u Jugoistočnoj Srbiji, sa posebnim akcentom na Kanjon reke Jerme i Staru planinu. Tokom 2017. godine zbog prirode posla završila sam i Master studije na smeru Međunarodni projektni menadžment i preduzetništvo, kako bih usavršila svoje znanje i stekla veštine upravljanja projektima koji su neophodne za savremeno i održivo poslovanje.

Promena koju trenutno pokrećem jeste razvoj okoline grada Pirota, pokretanje avanturističkih programa za upoznavanje Stare planine i kanjona Jerme. Sve promene koje želim da vidim, upravo radim na njima. Uređivanje kanjona reke Jerme za outdoor aktivnosti, pešačenje, penjanje, kampovanje i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kao i organizacija međunarodnog Outdoor festivala (16-20. avgust 2017.) nalaze se u glavnom fokusu mog udruženja.

Pored toga, sa svojim saradnicama pokrenula sam i ovaj projekat #Avanturistkinje koji promoviše i motiviše žene u outdoor sportovima i avanturizmu. Volela bih da sledeća faza ovog projekta bude organizacija “Ženskog avanturističkog kampa”, te pozivam sve koji možda mogu da pomognu ili da podrže projekat da nam se slobodno jave.

Raspoložena sam da svim zainteresovanim damama, devojkama i devojčicama prenesem znanja iz oblasti turizma, pisanja projekata, organizacije događaja. Kada prilike to dozvole mogu mi se pridružiti na terenu ili im mogu predstaviti neke od aktivnosti u prirodi i lepote Stare planine i kanjona reke Jerme. “

Zapamtite: „Živeti, to je jedna velika avantura“ – Petar Pan

E-mail: jelena.todorovic.rs@gmail.com
Tel: +381 62 237 687