Jelena Đorđević

Jelena Đorđević – osnivačica i direktorka Avanturističkog Outdoor festivala Jerma

Jelena je rodjena Pirotu. Odrasla je u selu Sukovu i detinjstvo provela pored reke Jerme.

Obrazovala se na Prirodno – matematičkom fakultetu u Nišu gde je stekla znanje iz oblasti geografije i turizma i diplomu master turizmologa. Svoje praktično znanje iz oblasti projektnog menadzementa unapredila je i na master studijama za Međunarodni projektni menadzment i preduzetništvo na Mašinskom fakultetu u Nišu.

Svoje prvo poslovno iskustvo stekla je u Turističkoj organizaciji Niša gde je radila na unapređenju turizma specijalnih interesa u Nišu i razvoju programa aktivnog odmora. Osmislila je i organizovala prvu Konferenciju o avanturizmu koja je održavana u okviru Sajma turizma i aktivnog odmora u Nišu. Konferencija je tih nekoliko godina, bila značajno mesto okupljanja i razmene iskustava brojnih predstavnika avanturizma iz Srbije i regiona.

Tokom rada u Turističkoj organizaciji Niša realizovala je brojne uspešne projekte sa organizacijama iz cele Srbije. Posebno je ponosna na saradnju sa Savezom ekstremnih sportova Srbije, koja je rezultirala organizacijom prve planinske trke, sky race-a “Sokolov put” koja je 2014. održana na Suvoj planini. Ova trka je pokrenula lavinu razvoja planinskog trčanja u Srbiji i inicirala stvaranje zvanične Skyrunning asocijacije Srbije. U ovoj organizaciji, Jelena je nekoliko godina volontirala i radila kao asistent u organizaciji preko 20 planinskih trka na Balkanu, gde je stekla veliko iskustvo u organizaciji outdoor događaja.

Tokom 2016. godine, zajedno sa još nekoliko turizmološkinja, registrovala je udruženje Avanturistička mreža, sa kojim je krenula u realizaciju projekata iz oblasti unapređenja avanturizma u Jugoistočnoj Srbiji. Sledeće godine vratila se u svoj rodni kraj da bi započela projekat “Jerma za avanturiste” sa ciljem razvoja održivog ruralnog turizma u SRP “Jerma” kroz eko-avanturističke aktivnosti. Pored razvoja infrastrukture za realizaciju aktivnosti u prirodi, u okviru ovog projekta osmišljen je i Avanturistički outdoor festival “Jerma” koji je po svom programu jedinstven u Srbiji. Ponosna je na mrežu organizacija i institucija koje su se okupile oko ideje organizacije ovako kompleksnog događaja. Outdoor festival “Jerma” povezuje tri opštine Pirotskog okruga i više od deset organizacija iz cele Srbije.

Cilj projekata na kojima radi je povećanje broja aktivnih pojedinaca i porodica sa decom, koje neguju istraživački duh, štite prirodu i brinu o svom zdravlju.

Jelena je mama male avanturistkinje koja će tek otkriti sve lepote kanjona reke Jerme.