Jelena Jakovljević

JELENA JAKOVLJEVIĆ

sportska penjačica
Vrhunska sportistkinja – Zaslužna sportistkinja Republike Srbije

“Težiti, tražiti, naći, a ne odustajati.”

Jelena Jakovljević, rođena 1984.godine sa mestom boravka u Beogradu, bavi se sportskim penjanjem i alpinizmom. Želi da promoviše sport i fizičku aktivnost žena kao poželjnog modela života.

“Od ranog detinjstva sam se oprobavala u raznim sportovima. Uporno sam pokušavala da pronađem nešto što će moje interesovanje držati duže od par meseci, pa sam tako lutala između raličitih sportskih grana, sve dok nisam konačno upoznala jedan potpuno drugačiji svet. Svet u kojem ne postoje granice, gde je sve moguće, gde si sam sebi najveći prijatelj i protivnik u isto vreme. Tako sam, u maju 2006. godine počela da se bavim sportskim penjanjem, koje mi je od samog starta ušlo pod kožu. Privuklo me je i to što ovo nije klasičan sport fizičke utreniranosti, snage, kondicije i izdržljivosti. Ključnu ulogu ovde igra psiha. Vreme provedeno u prirodi, borba sa samim sobom, tolerancija, strpljenje, sinhronizacija misli sa svojim partnerom, …sve je to prisutno u ovoj disciplini.

Od početka bavljenja sportskim penjanjem, takmičila sam se i na veštačkoj i na prirodnoj steni. Do sada sam osvojila preko 40 medalja za prva tri mesta u disciplinama težinsko, brzinsko i bolder penjanje. Poslednjih par godina, takmičim se samo na prirodnoj steni.

Posle velike kilometraže ostvarene na stenama i iskustva koje sam stekla na različitim penjalištima, osetila sam u jednom momentu da je došao trenutak penjačke zrelosti da proširim malo oblast svog delovanja. Rešila sam da dopunim znanje stečeno u sportskom penjanju, naučim nešto novo i penjem nešto potpuno drugačije. Zato sam završila letnji i zimski alpinistički tečaj, i 2014. postala alpinistički pripravnik sa odličnim osnovama da krenem učiti dalje. Za ovu disciplinu, koja nije takmičarskog karaktera, potrebno je dosta strpljenja, konstantno učenje, rad sa opremom, sticanje iskustva. Naravno, ukoliko ste već dostigli određeni nivo u sportskom penjanju, u velikoj ste prednosti. Što se alpinizma tiče, do sada sam predstavljala alpinističku zajednicu Srbije na međunarodnim skupovima u Italiji, kao i u severnom Velsu (Velika Britanija), ali i na alpinističkim taborima u zemlji i okruženju.”

Zastupljenost ženske populacije u sportskom penjanju

Pripadnica ženskog pola nema puno u penjanju, ni u sportskom ni u alpinizmu. Devojke dolaze na obuke, učestvuju na po nekoj akciji, prisutne su u tom rekreativnom vidu. Međutim, čim postane teško (kada se malo napreduje), one odustaju. Muškarcima je malo lakše, jer su prirodno jači pa nemaju taj problem na početku.

Inspirišu je sve žene koje su veliki borci, koje ne odustaju, koje same biraju, prate svoj put, suočavaju se dostojanstveno sa svim poteškoćama i nikada se ne spuštaju ispod svog nivoa u svemu što rade.

Sve zainteresovane avanturistkinje joj se mogu obratiti putem e-maila jakovljevicjeca@yahoo.com za različite savete, a mogu krenuti sa njom i na zajedničke akcije.