DOĐITE!

FESTIVAL AVANTURA

16-20. AVGUST 2017

Krečnjačke i okomite stene dveju planina, čuvari su reke Jerme između kojih ona ponosno protiče. Greben planina, nazupčeni krečnjački venac sa oštrim vrhovima i kamenim figurama, sa jedne strane i Vlaška planina sa stenovitim odsecima koji prelaze u bajkovite bukove šume, sa druge strane. Uređene staze za planinarenje i šetnju, offroad staze za mtb, smerovi za penjanje, pećine za istraživanje i netaknuta priroda za uživanje, jogu i meditaciju, sve vas to čeka na samom izvoru pozitivne energije. Mreža avanturista, iskusnih vodiča i instruktora upoznaće vas sa novim avanturama i predelima.

 

Preuzmite pdf prezentaciju festivala.

PLANINSKO TRČANJE

Upoznajte predele Jerme u trail patikama

Dosadilo vam je da trčite jednim istim putevima, po asfaltu, u zagađenoj sredini? Želite da istražite svet, planine, šume, otkrijete nova prostranstva, mesta za koja niste ni znali da postoje?

Onda ima mnogo razloga da budete uzbuđeni zbog trail i skyrunninga i to sa Nevenom Rajković, pobednicom Skyrunning lige Srbije u 2016. god. Imaćete priliku da trenirate na otvorenom i istražujete nova mesta, pokrenete ceo vaš koštano – mišićni sistem i naučite nove pokrete.

Oslobodite glavu stresnih misli, uživajte u trčanju, druženju i iskoristite priliku da što više naučite na Neveninim treninzima. Sa nestrpljenjem čekamo da saznamo i ko će biti njen specijalni gost, koji će sa vama podeliti svoja iskustva. Nove staze – nove dužine, tehnika, uphill – downhill, istezanja i vežbe snage…. a sprema vam se i trail žurka sa čeonim lampama.

SPORTSKO PENJANJE I ABZAJL ZA DECU I ODRASLE

Sportsko penjanje je adrenalinski sport u kome se savladavaju vertikalne, previsne i oborene stene. Probajte penjanje, a upoznajte se i sa tehnikom spuštanja – abzajlom. Radionicu vode iskusni instruktori i treneri sportskog penjanja, SK “Tribe” sa atestiranom sigurnosnom opremom. Vežbajte snagu, gipkost i koncentraciju i pokušajte da napravite vaše prve vertikalne korake. Sportsko penjanje je jedan od četiri bazna sporta za decu. Klinci će jedva dočekati da probaju nešto novo, a imaćete i nezaboravan porodičan dan u prirodi.

JOGAONA

Radionica Hatha i Vinjasa joge

Skup svih najviših znanja iz celog sveta, pretočen u nauku o ljudskom biću i svim aspektima njegovog postojanja za vas u Jogaoni. Imaćete priliku da se upoznate sa Hatha jogom i dinamičnom Vinjasa jogom. Samo ime proizilazi iz dve reči „Ha“ – što znači sunce i „Tha“ – što znači mesec i to ime ukazuje na balans „toplog“ i „hladnog“, simpatičnog i parasimpatičnog nervnog sistema ili, drugim rečima, na balans mirovanja i pokreta. U Hata jogi akcenat je na fizičkim vežbama, disanju i relaksaciji. U Vinjasa jogi akcenat je na povezanosti pokreta i disanja, i kroz tu neraskidivu povezanost vinjasa joga nam razvija pažnju i koncentraciju, vraća nas u sadašnji trenutak i kroz pravilno disanje podstiče nas da živimo život punim plućima.

Boravak u prirodi može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, smanjiti bes i agresivnost i povećati ukupnu sreću, ali i ojačati imuni sistem. Kada se tome dodaju i joga asane pod otvorenim nebom, pranajame i meditacija jasno vam je da je u pitanju radionica koja oporavlja i puni baterije.

PLANINARENJE

Istražite kanjon hodajući i upoznajte se sa planinama koje čuvaju reku Jermu. Greben i Vlaška planina kriju sjajne vidikovce, a videćemo i ko će prvi uzviknuti “Divan pogled na kanjon odavde.” Zapamtite nije telo ono što vas goni ka vrhu i ono što vas pokreće, već duh. Jačajte svoj duh i svoju volju na stazama do vrha Bežište 1338 mnv (Greben) i Panica 1442 mnv. (Vlaška planina). Za one koji bi da uživaju u sjajnom pogledu na kanjon, uz malo uspona i puno uživanja, preporučujemo stazu Vlasi – Poganovski manastir.

U poverenju vam predlažemo:

1. Extreme Grebening – znate da hodate po ivici noža ili na leđima dinosaurusa? – ovo je onda za vas. Tehnički zanimljiva planinarska tura po grebenu, sa jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu planine) *
* namenjeno iskusnijim i spremnijim učesnicima;

2. Panica Adventure – bez panike, Panica je najviši “vrh” ove čudnovate planine, ako prođete sav krš i odseke, čeka vas … videćete već ;

3. Vlasi – Poganovski manastir – opuštajuća šetnja kroz kanjon, obilazak dva vidikovca i Poganovskog manastira.

PENJAČKI FESTIVAL

18-20. AVGUST

Pozivamo vas da dođete na prvi penjački festival 18-20. avgust u okviru Outdoor Festivala Jerma, gde vas očekuje 20 novih smerova, raznih težina. Očekuju vas pukotine, ploče i previsi visine 20-30m. Pravila penjačkog festivala su da donesete pozitivnu energiju, stiskate, kopčate i uživate. Spremili smo vam simbolične nagrade u duhu Pirotskog okruga za one koji popnu najteži i najviše smerova. Vaši domaćini na steni SK “Tribe”.

MTB

Dovoljno je da imate svoj bicikl i da ste spremni za offroad. Vozićete kroz najužu klisuru u Evropi, tunele vozića Ćire, a možete se oprobati i na stazi predstojećeg Caribrodskog MTB maratona.

Avantura je uvek kada ste na MTBike-u…. svaki dalji komentar bio bi suvišan. Go Offroad, or go Home.

WILD CAVING

Novi, već omiljeni naziv među avanturistima, za istraživanje i obilazak neuređenih pećina. Vetrena Dupka, pećina na obroncima Vlaške planine spremna je da vam otkrije najveće legende o pop Martinovom blagu, a iskusni speleolozi da vam predstave osnove speleologije i ponašanja u pećini. Zbog specifičnosti programa i manje količine speleo opreme, za obilazak pećine biće organizovane manje grupe, a svi zainteresovani će putem maila dobiti detaljnije instrukcije.

SLACKLINE RADIONICA

Hodanje na balansirajućoj traci je nešto što ne smete propustiti. Zabavite se, opustite nakon burnog dana ili se ozbiljno posvetite balansiranju i trenirajte po ceo dan. Kada malo bolje razmislite, slackline možete shvatiti i kao simbol za život. Na traci ste uvek u balansu, borite se da ostanete tu, padanje počinjete da shvatate kao umetnost ustajanja i istrajavanja. Pokušajte da postignete balans tela, uma, duha i srca. Razmislite o tome!

DODATNE AKTIVNOSTI

Umetničke radionice, muzika, gastronomija, filmovi, razgovori pored vatre, strašne priče u mraku, čitanje, pričanje priča, maštanje, držanje za ruku, gledanje u nečije oči ili u zvezde…. I naravno specijalni gosti, predstavljanje sportskih brendova i turističkih destinacija….

Ukoliko znate da pevate, skačete, smejete se, crtate, pletete ili ako pak ne znate ništa mi smo spremni da vas nakon uzbudljivog dana pozdravimo velikim aplauzom. Slobodno nam se javite i prijavite vaš performans, program i spremno dočekajte vaših 5 minuta.

Wake up.

kick ass.
repeat.

gradient-divider

follow us on

where we are

show on map

© . KANOPUS & BANJANAC.
POWERED BY MAKALU. ALL RIGHTS RESERVED.