DOĐITE!

FESTIVAL AVANTURA

14 – 18. AVGUST 2019.

1

Krečnjačke i okomite stene dveju planina, čuvari su reke Jerme između kojih ona ponosno protiče. Greben planina, nazupčeni krečnjački venac sa oštrim vrhovima i kamenim figurama, sa jedne strane i Vlaška planina sa stenovitim odsecima koji prelaze u bajkovite bukove šume, sa druge strane. Uređene staze za planinarenje i šetnju, offroad staze za mtb, smerovi za penjanje, pećine za istraživanje i netaknuta priroda za uživanje, jogu i meditaciju, sve vas to čeka na samom izvoru pozitivne energije. Mreža avanturista, iskusnih vodiča i instruktora upoznaće vas sa novim avanturama i predelima.

img_2949

PLANINSKO TRČANJE

Upoznajte predele Jerme u trail patikama

Planinsko, trail trčanje u kanjonu Jerme je poseban doživljaj za sve one koji vole da ubrzaju korak. Trčanje u nezagadjenoj sredini, sjajni vidikovci, zanimljive staze, kilometri i usponi na izvolte. Očekuje vas i trail žurka sa čeonim lampama. Na trkačkim avanturama istražićete nove predele, ali i dobiti korisne savete o treninzima, tehnici, ishrani, vežbama snage i istezanju.

img_4157

SPORTSKO PENJANJE I ABZAJL ZA DECU I ODRASLE

Probajte sportsko penjanje na prirodnoj steni, a upoznajte se i sa tehnikom spuštanja – abzajlom. Radionicu vode iskusni instruktori i treneri sportskog penjanja sa atestiranom sigurnosnom opremom. Vežbajte snagu, gipkost i koncentraciju i pokušajte da napravite vaše prve vertikalne korake. Radionice penjanja su namenjene odraslima, kao i deci kojoj će biti omogućeno da penjanje probaju i na veštačkoj i prirodnoj steni. Nova znanja, veštine i sigurno kvaliletno provedeno vreme sa porodicom.

Iskusniji penjači sa sopstvenom opremom mogu se samostalno oprobati na opremljenim smerovima na penjalištu kod Poganovskog manastira.

img_2005

JOGAONA

Radionica Hatha i Vinjasa joge

Skup svih najviših znanja iz celog sveta, pretočen u nauku o ljudskom biću i svim aspektima njegovog postojanja za vas u Jogaoni. Imaćete priliku da se upoznate sa Hatha jogom i dinamičnom Vinjasa jogom.  U Hata jogi akcenat je na fizičkim vežbama, disanju i relaksaciji. U Vinjasa jogi akcenat je na povezanosti pokreta i disanja, i kroz tu neraskidivu povezanost vinjasa joga nam razvija pažnju i koncentraciju, vraća nas u sadašnji trenutak i kroz pravilno disanje podstiče nas da živimo život punim plućima.

Boravak u prirodi može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, povećati ukupnu sreću, ali i ojačati imuni sistem. Kada se tome dodaju i joga asane pod otvorenim nebom, pranajame i meditacija jasno vam je da je u pitanju radionica koja oporavlja i puni baterije.

dsc_3775

STRELIČARSTVO

RADIONICE PREŽIVLJAVANJA

Radionica “Luk i Strela” otvorena je za sve učesnike festivala. Lukarska radionica “Staro brdo” i Centar za povratak Prirodi “ReWild” upoznaće vas sa izradom drvenih lukova, njihovom primenom i dozvoliti da se oprobate u gađanju. Oni organizuju i radionicu  “Vatra i voda” koja će vas vratiti korenima i naučiti osnovama snalaženja u prirodi i preživljavanja. Naučićete kako da zapalite vatru, napravite konopac od trave, uhvatite sebi ručak i iskoristite resurse koje vam nudi priroda.

img_3162

PLANINARENJE

Istražite kanjon hodajući i upoznajte se sa planinama koje čuvaju reku Jermu. “Divan pogled na kanjon…” sa nezaboravnih vidikovaca Vlaške i Greben planine. Zapamtite nije telo ono što vas goni ka vrhu i ono što vas pokreće, već duh. Jačajte svoj duh i svoju volju na stazama do vrha Beženište 1338 mnv (Greben) i Panica 1442 mnv (Vlaška planina).

Za vas smo pripremili:

1. Extreme Grebening – znate da hodate po ivici noža ili na leđima dinosaurusa? – ovo je onda za vas. Tehnički zanimljiva planinarska tura po grebenu Greben planine, sa jednom nogom na istoku, a drugom na zapadu planine. Dužina staze: oko 25 km Kondiciona težina 7/10 Tehnička težina 6/10

* namenjeno iskusnijim i spremnijim učesnicima;

2. Panica Adventure – bez panike, Panica je najviši “vrh” čudnovate Vlaške planine, krš, sipar, vidikovci i čarobne šume, omiljena lokacija kopačima zlata. Dužina staze: oko 21 km Kondiciona težina 5/10 Tehnička težina 4/10

* namenjeno iskusnijim i spremnijim učesnicima;

3. Poganovski manastir – Vlasi – opuštajuća šetnja kroz kanjon, obilazak Poganovskog manastira, vidikovca Tikva sa kojeg se pruža lep pogled na kanjon i vidkovca Ravni kamik iznad sela Vlasi. Nakon planinarenja čeka vas umetničko popodne pored reke u selu Vlasi – umetničke radioniice i odmor.

Dužina staze: oko 16 km Kondiciona težina 3/10 Tehnička težina 2/10

* namenjeno svim učesnicima, deci sa roditeljima ili starateljima

dsc_3981

MTB

Dovoljno je da imate svoj bicikl i da ste spremni za offroad. Vozićete kroz Cedilku – najužu klisuru u Evropi, tunele vozića Ćire, a možete se oprobati i na stazi predstojećeg Caribrodskog MTB maratona. U dogovoru sa grupom bira se stepen težine staze.

dsc_4397

WILD CAVING

Novi, već omiljeni naziv među avanturistima, za istraživanje i obilazak neuređenih pećina. Vetrena Dupka, pećina na obroncima Vlaške planine spremna je da vam otkrije najveće legende o pop Martinovom blagu, a iskusni speleolozi da vam predstave osnove speleologije i ponašanja u pećini. Čeka vas pešačenje do pećine, koja je udaljena 2 km od sela Vlasi. Obezbedjeni su šlemovi i čeone lampe, molimo vas da ponesete staru, topliju odeću ili kombinezon.

dsc_4467

SLACKLINE RADIONICA

Hodanje na balansirajućoj traci je nešto što ne smete propustiti. Zabavite se, opustite nakon aktivnog dana ili se ozbiljno posvetite balansiranju i trenirajte po ceo dan. Borite se da ostanete na traci, a padanje počnite da shvatate kao umetnost ustajanja i istrajavanja. Pokušajte da postignete balans tela, uma, duha i srca. Razmislite o tome i obavezno probajte.

dsc_3855

PROGRAMI I RADIONICE ZA DECU

Festival je namenjen i porodicama i deci koja će imati prilike da istražuju nove lokalitete u prirodi, upoznaju se sa zdravim načinima života i aktivnostima u prirodi. Ukoliko se odlučite za kampovanje deci će to upotpuniti avanturu, a mi smo za njih pripremili radionicu o planinarenju i korišćenju opreme, mini planinarsku turu (u zavisnosti od uzdrasta mogu se pridružiti i ostalim učesnicima na planinarenju); radionice sportskog penjanja a prirodnoj, ali i na veštačkoj steni; radionice luka i strele; joga za decu i hodanje na balansirajućoj traci, umetničke i eko radionice i još puno iznenadjenja.

img_3075

DODATNE AKTIVNOSTI

Umetničke radionice, muzika, gastronomija, filmovi, razgovori pored vatre, strašne priče u mraku, čitanje, pričanje priča, maštanje, držanje za ruku, gledanje u nečije oči ili u zvezde…. I naravno specijalni gosti, predstavljanje sportskih brendova i turističkih destinacija….

Ukoliko znate da pevate, skačete, smejete se, crtate, pletete ili ako pak ne znate ništa mi smo spremni da vas nakon uzbudljivog dana pozdravimo velikim aplauzom. Slobodno nam se javite i prijavite vaš performans, program i spremno dočekajte vaših 5 minuta.

img_3223

Wake up.

kick ass.
repeat.

gradient-divider

follow us on

where we are

show on map

© . KANOPUS & BANJANAC.
POWERED BY MAKALU. ALL RIGHTS RESERVED.