Milica Ognjanović sportska penjačica

Milica Ognjanović, sportska penjačica vam poručuje da

Foto Ivica Jovanovski
Foto Ivica Jovanovski

Ništa ne može da vas spreči da uživate u aktivnostima koje volite, samo verujte u sopstvenu snagu i videćete da je ona mnogo veća od očekivanog.

Milica je rodjena u Nišu, 1986 godne. Penjanjem se bavi od svoje 18 godine. Počela je na veštačkoj steni i već nakon par meseci učestvovala na svom prvom takmičenju. Kako je vreme prolazilo, penjanje joj se, kako kaže, sve više “uvlačilo pod kožu”, a prava ljubav rodila se nakon prvog boravka na prirodnoj steni. Ta ljubav i dalje traje i kako godine prolaze, sve je jačeg intenziteta.

Sam boravak u prirodi za nju je nešto neprocenjivo, a još kada se spoji sa njenim omiljenim “vidom kretanja” i izazovom savladavanja prepreka u steni, penjanje u prirodi je postao njen stil života i nešto čemu je u potpunosti posvećena.

Kaže da je mnogo žena u istoriji ovog sporta koje su pomerale granice i istakle se kao važne za napredak penjanja. Svakodnevno se može čuti o tome kako je devojčica od 13, 14 godina  popela jedan od najtežih smerova na svetu, kako majka četvoro dece postiže velike uspehe ili kako žena u svojim pedesetim ostvaruje svoje potencijale i probija svoj lični rekord. Svaki ovakav događaj predstavlja ogromnu motivaciju i jača veru u sopstvene kapacitete i sposobnosti.

Smatra da prepreke, u ovom sportu, za žene ne postoje. Ono što predstavlja prednost kada su muškarci u pitanju, svakako jeste njihova fizička snaga (jer su oni po prirodi “jači”). Ova razlika može jedino da posluži kao izazov devojkama da treniraju više i pomeraju svoje granice.

Foto Nikola Milanović
Foto Nikola Milanović

Strpljenje, istrajnost i izdržljivost su karakteristike koje dominiraju kod žena i koje im omogućuju da budu jednako uspešne u ovom sportu kao i muškarci.

Kada smo razgovarale o njenom najvećem uspehu rekla je da je bilo dosta medalja, uspona i padova, a želja i strast za ovom aktivnošću ni nakon trenutaka neuspeha nisu popustile. Upravo tu istrajnost smatra svojim najvećim uspehom.

Foto Milena Petrović
Foto Milena Petrović
Recent Posts